Върховният лидер на Иран помилва десетки хиляди затворници - много от

...
Върховният лидер на Иран помилва десетки хиляди затворници - много от
Коментари Харесай

Върховният лидер на Иран помилва десетки хиляди затворници

Върховният водач на Иран помилва десетки хиляди затворници - доста от тях, свързани с антиправителствените протести заради гибелта на 22-годишната Махса Амини, осведоми Военновъздушни сили.

Помилванията идват с условия и в навечерието на годишнината от ислямската гражданска война през 1979 година

Според иранската държавна медия помилванията на аятолах Хаменей са пристигнали, откакто ръководителя на правосъдната власт изпратил писмо, в което показал доста от арестуваните като младежи, които са били подведени от непознато въздействие и агитация. В писмото се твърди, че редица протестиращи са изразили страдание и са поискали амнистия.

Обвинените в по-тежки престъпления - като шпионаж в интерес на непознати сътрудници, ликвидиране или заличаване на държавна благосъстоятелност - няма да бъдат помилвани. Лица с двойно поданство, които сега са арестувани, също няма да бъдат помилвани.

Съгласно конституцията на Иран висшият водач на страната има пълномощието да издава помилвания по рекомендация на правосъдната власт.

Садек Рахими, заместник-ръководител на правосъдната власт, изясни, че тези пандизчии, които дават отговор на условията да бъдат помилвани, трябва да обещаят документално, че съжаляват за това, което са създали другояче няма да бъдат освободени.

Според отчет на свързаната със правосъдната система новинарска организация Mizan, господин Рахими споделил, че за първи път обвинените, които не са получили дефинитивна присъда, също ще бъдат помилвани.

Базираната в Осло организация Iran Human Rights пресмята, че минимум 100 души в ареста са наказани на гибел. В него се споделя, че всички обвинени са " лишени от правото на достъп до личния си юрист, подобаващ развой и обективен развой ".

Припомняме, че месеци иранците стачкуват против репресивната политика след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини. Тя умря в средата на септември, откакто беше задържана от моралната полиция за нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

Според правозащитни организации повече от 500 стачкуващи са били убити, включително 70 малолетни, а към 20 000 са задържани.

От началото на протестите Иран екзекутира общо четирима души. Спрямо всички тях бяха извършени бързи правосъдни процеси при закрити порти, които бяха разкритикувани от интернационалната общественост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР